Geschiedenis

Geschiedenis

Korfbalvereniging Oranje Zwart/De Hoekse is opgericht op 1 juli 1949 door de heer C.C. van der Zouwen en bestond op 1 juli 2009 60 jaar! De eerste wedstrijden en trainingen werden gespeeld in Mijnsheerenland op een stukje land van een boer. Een sportveld was het niet te noemen; het was eigenlijk een weiland met greppels en schapenkeutels, toch werd er competitie gespeeld en de fiets was een gangbaar vervoermiddel voor de uitwedstrijden. In 1965 kreeg Oranje Zwart een nieuw complex. Een eigen veld en een kantine samen met de voetbalvereniging GOZ. In die jaren bestond er nog geen zaalkorfbal. Eind jaren '60 werd er een enkele keer gespeeld in een sporthal in Rotterdam of Oude Tonge. Later kwam er ook een zaal in Strijen en in 1975 was het dan eindelijk zover dat we in ons eigen dorp konden korfballen!

In de jaren '70 werd een plan bedacht om een eigen kantine te gaan bouwen. Toen brak er echter een tijd aan dat het niet zo soepel ging in de club het ledenaantal liep terug naar zo’n 60 mensen, maar het plan was geboren!

Uiteindelijk werd een goede locatie gevonden in Westmaas aan de Munnikendijk. Door middel van financiële acties en met een lening van de gemeente en natuurlijk met inzet van vele leden kon in mei 1980 een nieuwe kantine en het veld in gebruik genomen worden.

Sinds november 1993 is de firma 'De Hoekse' uit Oud-Beijerland hoofdsponsor van Oranje Zwart. Na 5 jaar shirtsponsoring werd in 1999 besloten om de naam van De Hoekse te koppelen aan de verenigingsnaam, zodat Oranje Zwart sinds 8 mei 1999 officieel als Oranje Zwart/De Hoekse door het leven gaat.